1. Hjem
  2. >
  3. > Nyheder
  4. > Gladiolus: Årets sommerløg

Gladiolus: Årets sommerløg

Gladiolus er så populært et sommerløg, at eksperter i blomsterløg har udnævnt det til "Årets sommerløg". Disse planter giver haven farve i skikkelse af deres høje pigge, der er dækket af blomster og omgivet af sværdformede blade. Deres prægtige blomster er en sand nydelse.

Sværdliljen

Ifølge botanikere findes der omkring 300 forskellige gladiolusarter, der oprindeligt kommer fra Afrika. Der vokser de som vilde blomster i deres naturlige omgivelser. Siden 1941 er de blevet dyrket, så vi nu alle kan beundre dem i vores haver.Den botaniske betegnelse 'gladiolus' er en diminutivform af det latinske ord gladius, som betyder sværd. De sværdformede blade og betydningen af den botaniske betegnelse har ført til, at planten også kaldes sværdlilje.

201806_aangepast.jpg 202066_aangepast.jpg

En løgknold

Gladiolus kan genkendes på de høje, robuste, opretstående stilke. Begge sider af stilken er dækket af blomster, der kan have næsten alle regnbuens farver. Og de kan variere lige fra pasteller til stærke, iøjnefaldende nuancer. Vidste du, at gladiolus ikke er et sandt blomsterløg, men snarere, hvad der kaldes en løgknold? I modsætning til ægte blomsterløg, der opbevarer deres næringsstoffer i lag af skæl, består en løgknold af et fast væv, der fungerer som et underjordisk opbevaringsorgan.

223041_aangepast.jpg 221277_aangepast.jpg

Grupper

Da der findes så mange forskellige gladiolus, er der to klassificerede grupper, nemlig de storblomstrede og de småblomstrede sorter.

Den storblomstrede gruppe indeholder flere varianter end den småblomstrede. Disse består af hundredvis af varianter i mange forskellige farver og farvekombinationer. De bliver typisk over en meter høje. Disse varianter omfatter:

Småblomstrede gladiolus producerer mindre blomster og er ikke nær så høje. De er opdelt i følgende undergrupper:

6584_aangepast.jpg 11503_aangepast.jpg

Plantning og pleje

Gladiolus kræver masser af lys, så de bør plantes et solrigt sted i haven. De fungerer godt sammen med andre sommerløg som f.eks. georginer og steppeliljer (Eremurus) samt stauder og prydgræsser. De kan plantes fra midten af april til udgangen af maj. Arranger dem i små grupper på 3-5 knolde i en dybde på ca. 10 cm. Sørg for, at den spidse ende vender opefter. Efter plantningen skal jorden gennemvædes, så de kommer godt fra start. Sørg for at holde dem godt vandet i tørt vejr.

Interessante fakta

216111_aangepast.jpg

Del denne side:
To Nyheder